SUNUCU IMAGE 2
SUNUCU IMAGE 2

İşiniz için doğru sunucu: Dedicated mı, Cloud mu, Hybrid mi?

İşinizin hızına ayak uydurabilecek, tüm yükünü taşıyabilecek, en önemlisi işiniz ile aynı kafada olacak sunucuyu kurgulamak kolay iş değil. Bu konuyla ilgili kafanızda bir çok soru dolaştığını biliyoruz:

 

Dedicated Server nedir, ne için kullanılır?

 

Bütün sunucu kaynaklarının size ait olduğu fiziksel sunuculara Dedicated Server denmektedir. Dedicated; atanmış, adanmış anlamına gelir ve bir kiralık sunucu, tüm kaynakları ile birlikte tamamen size atanmıştır. Bir dedicated server kiraladığınızda seçtiğiniz donanıma göre bir sunucu hazırlanır ve datacenter’da kabine yerleştirilir, talebinize göre istediğiniz işletim sistemi kurulur ya da size kurabilmeniz için uzaktan erişim verilir. Ayrıca sizin için ayrılan ip adresleri de tarafınıza bildirilir ve böylece sunucunuzu dilediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz.

Dedicated server nasıl kurulur?
Bir dedicated server sipariş ettiğinizde, donanım özellikleri ile birlikte bir bilgisayar seçmiş olursunuz. Sipariş sonrası sunucunuz, tercih ettiğiniz özelliklere göre kurulum yapılarak hazırlanır. Örneğin 64 gb RAM’li bir kiraladığınızda sunucu kasası açılır, istediğiniz miktarda bellek ilgili slotlara takılır, disk ve işlemci de aynı şekilde hazırlandıktan sonra kabine yerleştirilir ve internete erişimi sağlanır. Böylece sunucunuza uzaktan erişiebilir, dilediğiniz işletim sistemi ya da programlarını kurabilir ve çalıştırabilirsiniz.

Dedicated server ne için kullanılır?
Dedicated serverlar genelde bir sunucuyu farklı kişiler ile paylaşmak istemeyen kişi ve kurumlar tarafından tercih edilmektedir. Böylece paylaşımlı hosting ortamında yaşanabilecek ani yoğunluk durumlarından etkilenme ihtimali ortadan kalkmaktadır. Diğer bir kullanım sebebi de projenizin çok fazla kaynağa ihtiyaç duyması olabilir çünkü dedicated serverlarda istediğiniz kadar kaynak ekleme şansınız bulunmaktadır.

Dedicated server nasıl sanallaştırılır?
Dedicated sunucunuzda uygulamalarınızı, kullanıcılarınızı ayırmak için sanallaştırmayı tercih edebilirsiniz ancak bu durumda öncelikle hangi sanallaştırma altyapısını kullanacağınıza karar vermelisiniz. Örneğin VMware ile sanallaştırman için sunucunuzu VMware ile boot etmeli ve bunu bir dağıtım olarak kurmalısınız. Yani mevcut Linux ya da Windows sunucunuzun üzerine kurma şansınız yoktur, tamamen başlı başına bir dağıtımdır.

 

Sanallaştırma
Ancak örneğin Hyper-V ile sanallaştırma yapacaksanız, Windows sunucunuzun üzerine sadece rol ekleyerek sanallaştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Proxmox da, yine kurulum iso’su ile boot ederek kurulabilmektedir. Bunlar gibi örnekler çoğaltılabilir, ücretli ya da ücretsiz çözümler tercihinizi etkileyebilir. Yani bu konuda destek almak istiyorsanız ücretli çözümleri tercih edebilirsiniz, açık kaynağın gücünden faydalanmak için Proxmox tercih edebilirsiniz veya çok daha kurumsal işleriniz için Nutanix’i tercih edebilirsiniz. Önemli olan projenizin değeridir.

Vekil sunucu nedir?
Vekil sunucu, trafiğinizi üzerinden geçiren sunuculara denmektedir. Vekil (Proxy) sunucu internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Vekil sunucular Sizden aldıkları istekleri karşı tarafa iletir, cevabını alır ve size geri iletirler. Böylece Siz erişmek istediğiniz yere direk bağlanmış olmazsınız, sizin yerinize vekil sunucunuz bağlanır. Bir diğer kullanım çeşidi de önbellekleme, yani caching yapabilmesidir.

Yüzlerce kişinin çalıştığı bir şirkette çalışanların her sabah aynı saatte haber sitelerinize girdiğini düşünün, şirketin internet trafiği kötü bir hal alırdı ancak vekil sunucunuz çalışanlar gelmeden hemen önce bu siteleri önbelleğine alsa ve çalışanlarınıza buradan cevap verseydi bu faydalı bir çözüm olurdu. Böylece anlık olarak tüm kullanıcılarınız internete değil, vekil sunucuya erişirdi ve trafiğinizde bir aksaklık oluşmazdı. Bu nedenlerle vekil sunucular sıklıkla tercih edilmektedir.

Raid nedir? Ne için kullanılır?
RAID (Redundant Array of Independent Disks) kelime anlamı olarak bağımsız disklerin artıklıklı dizisi anlamına gelmektedir. Birden fazla sabit diski aynı anda farklı şekillerde kullanmaya dayalı bir veri depolama sistemidir. Diskler mantıksal sürücüde birleştirilir ve işletim sistemi bir çok disk görmek yerine tek bir disk olarak görecektir. Raid kombinasyonları ile isterseniz disk yedekliliği, isterseniz daha fazla disk performansı elde edebilirsiniz.

 

Raid
Öncelik veri bütünlüğünü korumaktır ve bu sayede disklerden bir ya da bir kaçı bozulursa diğer disklerden çalışmaya devam eder, sorunlu disk değiştirildiğinde eşitleme tekrar sağlanır. Raid’i fiziksel sunucuların olmazsa olmazı olarak değerlendirebiliriz.

Dedicated Server ile Virtual Private Server (VPS) arasındaki farklar nelerdir?
Virtual private serverlar, dedicated serverlar içinde barınırlar. Bir dedicated serverı işletim sistemi seviyesinde sanallaştırdığımızda VPS’leri elde ederiz. Dolayısı ile VPS’ler daha küçük çözümler için uygun çözümlerken dedicated serverlar daha büyük projeler için uygundur.

Dedicated server ile VDS server arasındaki farklar nelerdir?
VPS’te olduğu gibi VDS’lerde de durum aynıdır. VDS’ler dedicated sunucular içinde barınırlar ancak sanallaştırma teknolojileri farklıdır. Dedicated sunucular eğer donanım seviyesinde sanallaştırılırsa ortaya VDS’ler çıkacaktır. Büyük bir sunucuya ihtiyaç duymadığınız durumlarda VDS sunucuları tercih edebilirsiniz.

Ekran kartlı (GPU) dedicated server ne için kullanılır?
GPU, grafik işlem birimi anlamına gelir. Genelde ekran kartlarında kullanılan bir işlemcidir. Yapay zeka, derin öğrenme gibi alanlarda sunucularınıza işlem yaptırıyorsanız GPU’lu bir sunucu tercih edebilirsiniz. Bunun yanında ekran kartları oyun sunucuları içinde kullanılabilir. GPU’yu CPU’dan ayıran şey, CPU’nun tüm işlemleri yapmak için tasarlanmışken, GPU ise özel bir konu üzerinde daha yüksek bir verim sağlamaktadır. Aynı zamanda son dönemde popüler olan kripto madenciliği içinde GPU’lu sunucular kullanabilirsiniz.

Şirket için dedicated server seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
Şirketiniz için dedicated server seçerken öncelikle hizmet aldığınız firmanın ulaşılabilir, güvenli ve deneyimli olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanında, kendi veri merkezi olan firmaları tercih etmeniz bir sorun durumunda daha hızlı müdahale etmelerini sağlayacağı için önemli bir etmendir. Donanım özelliklerini ihtiyacınıza göre seçtiğinizde size sağlanacak hız ve trafik limit bilgilerini öğreniniz.

 

Ücretsiz dedicated server kiralamak mümkün müdür?
Dedicated serverlar, sahip olma maliyeti yüksek cihazlardır. Bunun yanında elektrik, soğutma, internet ve barındırma gibi giderleri olduğu için ücretsiz dedicated server kiralama genellikle mümkün değildir. Ancak bütçenize en uygun sunucu çözümleri için dedicated sunucu sayfamızı inceleyebilirsiniz.

 

 

Cloud Server (Bulut Sunucu) Nedir

 

 

Bir sanal sunucudan bahsettiğimizde bunun bir fiziksel sunucu içinde barındığını biliriz. Ancak bir bulut sunucudan bahsettiğimizde sadece bir fiziksel sunucuda değil, bir sunucu kümesinde yani bir clusterda barındığını düşünmeliyiz. Dolayısıyla sunuculardan biri erişilmez duruma geldiğinde, sanal sunucunuz ayakta kalmaya devam edecektir.

Cloud Server Avantajları Nelerdir?
En önemli avantajı yüksek erişilebilir olmalarıdır ve fiziksel ortamında meydana gelebilecek olumsuzlukların çalışmasını engellememek üzere tasarlanmış olmasını gerektirir. Diğer önemli avantajı ölçeklenebilir olmalarıdır ve kaynak ihtiyacı olduğunda kolaylıkla arttırılabilir. Bulut sunucuların tasarımına göre daha hızlı cevap verecek şekilde coğrafi olarak konumlandırılabilirler.

VPS Cloud Server Nasıl Çalışır?
Cloud sunucuların VPS ve VDS’lerin çalışma prensibinden farkı tek bir sunucu üzerinde değil de birden fazla sunucu üzerinde yani bir cluster ortamında çalışmalarıdır. Bir sunucu kümesi oluşturulur, yedeklilik ve erişilebilirlik için genelde bu sunucular farklı ortamlarda konumlandırılırlar. Bir fiziksel sunucu erişilemez olduğunda, cloud sunucunuz hemen diğer lokasyondan cevap vermeye başlayacaktır.

VDS cloud sunucular hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz; buraya tıklayarak rehber niteliğindeki yazımıza ulaşabilirsiniz.

Bulut Bilişim Nedir?
Cloud Server Sanallaştırma Teknolojileri Nelerdir?
Cloud teknolojlerinin altındaki en önemli teknoloji sanallaştırma teknolojileridir ve bu teknoloji kişi ve kurumlara yüksek düzeyde kullanılabilirlik, ölçeklenebilirlik ve güvenilirliği destekleyen bir araç sağlar. Bunun yanında cluster teknolojileri de cloud ürününü tamamlar ve bu sayede felaket kurtarma, yük dağıtma ve devretme gibi teknolojiler devreye girer.

VPS Cloud Server Kurulumu Nasıl Yapılır?
Birden fazla fiziksel sunucu edindikten sonra bu sunucuları hangi sanallaştırma yazılımı ile kurmak istediğinize karar vermelisiniz. Ancak bu kararı vermeden önce kullanacağınız yazılımın cluster desteği olup olmadığını netleştirmelisiniz. Akabinde artık bir VPS sanal sunucu oluşturarak, ilk bulut sunucunuzu hazırlayabilirsiniz. En önemli nokta bir fiziksel sunucunuzu devre dışı bıraktığınızda sanal sunucunuzun cevep vermeye devam ediyor olmasıdır. Bu gibi işlemlerle uğraşmamak ve bir fiziksel sunucunun yönetim zorluklarını deneyimlemek istemiyorsanız, sitemizin sunucular sayfasından birkaç küçük adımla saniyeler içinde bir cloud server oluşturabilirsiniz.

Cloud Server (Sanal Sunucu) Nasıl Kullanılır?
Sanal sunucuların kullanımı diğer tüm sunucular ile aynıdır. Yine elinizde bir erişim bilgisi olur ve eğer linux tabanlı bir işletim sistemi tercih ettiyseniz; ssh ile ya da bir masaüstü ortamı kurup, vnc gibi protokoller ile erişebilir ve işlemlerinizi yapabilirsiniz. Eğer windows işletim sistemi kullanıyorsanız; Rdp yani remote desktop protokolü ile kolaylıkla erişebilir ve kullanabilirsiniz.

Windows Cloud Server Nedir?
Windows işletim sistemi kurularak hazırlanmış cloud (bulut) sunuculara denir. Windows cloud sunucuların fiyatları, aynı donanım özeliklerinde Linux cloud serverlardan bir miktar daha yüksektir. Bunun sebebi Windows işletim sisteminin lisanslı bir yazılım olmasıdır. Windows cloud sunucuların tercih sebebi genelde asp, .net tabanlı kod geliştirme amaçlı olabilir, hosting sunucuları için tercih edilebilir ya da şirketinizin muhasebe yazılımlarını barındırabilirsiniz.

Linux Cloud Server Nedir?
Eğer sunucunuzda Windows işletim sistemi tercih etmiyorsanız, geriye farklı bir seçenek kalmamaktadır. Linux işletim sistemi kurulu bulut sunuculara Linux cloud server denmektedir. Burada tercih ettiğiniz linux dağıtımını siz seçebilirsiniz. Genelde Centos, Debian ya da Ubuntu gibi dağıtımlar tercih edilmektedir.

En Ucuz Cloud Server için Tavsiyeler
En ucuz cloud server için sunucular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz ve eğer yıllık alım tercih ederseniz, 2 ay ücretsiz kiralamış olabilirsiniz. Eğer web hosting amaçlı en ucuz VPS cloud sunucu arıyorsanız, siparişiniz sırasında ücretsiz hosting paneli kurulmasını da sağlayabilirsiniz.

Ücretsiz Cloud Server Kiralamak Mümkün müdür?
Ücretsiz bulut sunucu kiralama genellikle mümkün değildir. Sunucular önemli donanımlardan oluştuğu için her biri başlı başına maliyettir. Bunun yanında sunucuların çalışabilmesi için elektrik, soğutma, internet, bakım için gerekli personel gibi giderleri bulunmaktadır. Ancak yıllık alım yaparsanız, 2 ay ücretsiz kullanım hakkınız otomatik olarak sepetinize yansıyacaktır. Bu şekilde 2 ay ücretsiz kullanabilirsiniz.

 

Hybrid Cloud Platformu


Hybrid teknolojisi ile tanışın

Hybrid Cloud teknolojisi, birbirinden bağımsız ve yüksek donanım özelliklerine sahip fiziksel sunucuları tek bir omurga üzerinden yöneterek, yüksek performans ihtiyaçlarına kesintisiz çözümler sunuyor.

Tam stabilite ile optimize edilen Hybrid Cloud Teknolojisi, ileri seviye sanallaştırma yazılımları ile sunucu kaynaklarını anlık talepler doğrultusunda paylaştırıp, maksimum verimlilik ve en uzun up-time oranını garanti ediyor.

 

 

 

İlgili Makaleler

Abone Ol