Şirketler için Temel Tasarruf Yöntemleri

Şirketler için Temel Tasarruf Yöntemleri

Şirketlerin kuruluş aşamasından itibaren çeşitli etkenlerden ortaya çıkan belirli giderleri bulunur. Bu giderler bir şirketin devamlılığı için büyük önem taşır. Şirketler düzenli bir kazanç sağladığı halde devamlı yükselen ve düzenli yönetilemeyen giderler nedeni ile zarar edebilir hatta kapanmak durumunda kalabilir. Bu nedenle, şirketlerin sürdürdükleri faaliyetlerden elde ettiği kazancın yanı sıra bu süreçteki giderlerini de göz önünde bulundurması ve bu giderlere yönelik uygun tasarruf yöntemlerini uygulanması gerekir.

Bu yazımızda, uygulandığında şirketiniz kadar çalışanlarınız için de pek çok avantaj elde etmenizi sağlayacak belirli tasarruf yöntemlerini sizler için listeledik.

 

 

 

Şirket Giderleri Nelerdir?


Şirketlerin sektörel faaliyetlerini sürdürürken belirli giderler ortaya çıkıyor. İşletmenin yapısına, sektörüne ve çalışma modeline bağlı olarak bu giderler farklılık gösterebiliyor. Ancak, hemen hemen her şirket için ortak olan çalışan maaşı, yemek bedeli gibi bazı sabit giderler bulunuyor. Bu sabit giderlerin, işletmenin temel faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için karşılanması gerekiyor. Şirketler bu giderleri karşılarken çeşitli çözümlere başvurarak tasarruf etmeyi, avantaj sağlamayı amaçlayabilir.

Şirket giderleri hakkında detaylı bilgi almak için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Şirket giderlerinde görülmeyen maliyetlerinizi incelemek için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yemek Giderlerine Yönelik Tasarruf


Şirketler çalışanlarına yemek hizmeti sağlamak için yemek fişi, catering yemekleri, yemekhane gibi yemek çözümlerini kullanır. Hem çalışanlarınızın hem de işletmeniz için avantajlı olan yemek çözümlerinden faydalanarak şirketinizin yemek giderlerinde tasarruf sağlayabilirsiniz. Bu noktada, pek çok şirket nakit ve yemek fişinin aksine vergiden tasarruf etmek, yüksek mutfak kurulum maliyetlerinden kaçınmak ve tüm bunların yemek servisi, faturalandırma gibi operasyonel süreçlerinin iş yükünü ortadan kaldırmak için yemek kartı çözümünden faydalanıyor.

Yemek bedeli ödemelerini yemek kartı ile yapan şirketler Damga Vergisi, Gelir Vergisi, SGK İşveren Hissesi ve SGK İşçi Primi gibi masraflardan muaf olurlar. Bu sayede, yemek bedeli ödemelerinde %100 vergi avantajı sağlamış olurlar. Bu noktada, şirketlerin tercih edecekleri yemek kartı çözümünün geçerli olduğu nokta sayısını göz önünde bulundurması önemlidir.

 

Teşvik, Ödüllendirme ve Yardım Harcamalarına Yönelik Tasarruf


Şirketler her geçen gün etkili bir kurum kültürü oluşturmak, iş verimliliğini ve kalitesini artırmak amacıyla çalışanlarının bağlılıklarına ve motivasyonlarına daha fazla önem gösteriyor. Teşvik ve motivasyon amaçlı tercih edilen geleneksel ayni yardımlar, nakdi ücret destekleri gibi çözümler bulunuyor. Bu çözümler ile çalışanlar üzerinde olumlu bir etki yaratılsa da belirli noktalarda şirketlerin bütçesinde etkili olabiliyor. Bu nedenle, çalışanlarınızın verimliliği ve motivasyonu için sağlayacağınız çözümlerin şirketiniz için de avantajlı olması önemlidir.

 

Akaryakıt Harcamalarına Yönelik Tasarruf


Belirli yöntemlerin uygulanması ile hem zaman hem de para tasarrufu yapılabilen bir diğer şirket gideri ise akaryakıt harcamalarıdır. Özellikle araçları sürekli sahada olan şirketler için akaryakıt harcamaları büyük önem taşıyor. Akaryakıt giderlerinde araç kullanım hızı, düzenli bakım ve benzeri birçok faktör etkili olsa da belirli çözümler ile büyük ölçüde yakıt tasarrufu sağlamak mümkün. Bu çözümlerin başında, şirket araçlarının akaryakıt harcamalarının takip edilmesini sağlayan taşıt tanıma sistemi geliyor.

Taşıt tanıma sistemi, şirketlere araçlarının tüm yakıt alım ve tüketim süreçleri, kilometre hesabı gibi akaryakıt harcamalarını takip etme imkanı sağlıyor. Araçlarınızın akaryakıt harcamalarına yönelik limit belirleyebilir, yakıt tüketim verilerini değerlendirerek yakıt giderlerine yönelik uygun stratejileri uygulayabilirsiniz.

 

Seyahat Giderlerine Yönelik Tasarruf


İş seyahatlerinde yapılan ulaşım, konaklama gibi harcamalar şirketlerin temel giderleri arasında yer alabiliyor. Şirketlerin bu süreçteki harcamaları azaltmak, tasarruf etmek için etkin bir araştırma, kontrol ve raporlama süreci yürütmesi gerekir. Bunun için, şirketlerin tüm seyahat sürecini planlayan, yöneten ve detaylı bir şekilde raporlayan çözümlere başvurması önemlidir.

 

İlgili Makaleler

Abone Ol